schless-art
Een

EXPOSITIE

zaterdag 5 juni t/m
zondag 4 juli

TRANSPARANTE RUIMTELIJKHEID
Transparent Spatiality

Schilderijen | Tekeningen | Beelden

José Heerkens, Nelleke Beltjens, Bart Kelholt


Zaterdag 5 juni geopend van
16.00 tot 18.00, de kunstenaars zijn aanwezig. Openingswoord door Joke J. Hermsen, schrijfster en filosofe


José Heerkens volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Over haar werk zegt zij het volgende: “Elk schilderij dat ik maak is een stap op een lange weg, een antwoord op het proces van kijken, zoeken, maken, ontdekken. Het schilderproces is complex, alles hangt met alles samen, en het vraagt steeds dat ik nieuw en volledig kijk. Het is met name kleur en de exacte dosering hetgeen me verder brengt op zoek naar ruimte, naar de schoonheid van eenvoud, naar leegte en vorm. Behalve kleur, dat immaterieel is, blijven materiaal verf, linnen, karton, evenals maat en formaten me voortdurend uitdagen. Ik werk altijd aan meerdere concepten tegelijk, simultaan, en één concept kan jaren doorgaan. Een concept hanteert meestal een eigen maat. Sinds meer dan 10 jaar werk ik op puur linnen dat ik opspan en transparant prepareer. Hierdoor is zowel het materiaal als de kleur van linnen een wezenlijk onderdeel van het schilderij.” José Heerkens’ werk krijgt door het ritme van de lijnen en het subtiele kleurgebruik een ruimtelijkheid die men welhaast transparant kan noemen. Haar werk is zowel nationaal als internationaal tentoongesteld o.a. in het Museum Waterland te Purmerend, Museum Belvédère te Heereveen, Museum Bommel van Dam te Venlo, maar ook internationaal, Duitsland o.a. in Berlijn in het Mies van de Rohe Huis, de Verenigde Staten, Hongarije, Engeland en België.

Nelleke Beltjens is opgeleid aan diverse kunstacademies in Nederland en de Verenigde Staten. Haar werk bestaat uit lijnen, fundamenteel voor een tekening, echter haar lijnen tonen een open structuur doordat ze op ingenieuze wijze kleine streepjes aanbrengt die een lijn vormen. Deze lijnen in inkt worden gecombineerd met aquarel en uitgeknipte fragmenten papier die op een andere plek weer geïntegreerd worden, die andere plek kan zelfs een andere tekening zijn. Door deze manier van werken ontstaan er nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Het verbindt de werken met elkaar waardoor er series ontstaan, maar wordt het op een andere manier gerangschikt ontstaan er heel nieuwe werelden. Deze reorganisaties staan centraal in haar leven omdat ze ook op het dagelijkse leven van toepassing zijn. Door mogelijkheden te herkennen ontstaat er beweging en vrijheid zodat men verder kan met nieuwe kansen. Nelleke Beltjens heeft vooral in het buitenland geëxposeerd, Duitsland, België, Zwitserland, Thaïland waarbij de Verenigde Staten bovenaan staan waar zij veelvuldig Artist in Residence is geweest met aanvullende tentoonstellingen.

De bronzen beelden van Bart Kelholt tonen dat monumentaliteit niet afhankelijk is van schaal. De sculpturen zijn op zichzelf staande massieve vormen met steeds verschillende binnenruimtes. In het ogenschijnlijk gesloten blok brons speelt zich een geheimzinnig en mysterieus leven af van intrigerende composities met fascinerende wanden en ruimtes waardoor deze ruimtelijkheid aansluit bij de ruimtelijkheid van de andere twee exposanten. De monochrome, bijna archaïsch aandoende brons plastieken worden gekenmerkt door een keur aan uitgekiende geometrische vormen, die gestapeld of geschakeld nooit kil of meetkundig willen zijn, maar getuigen van een enorme aandacht en liefde voor materiaal en vorm.

Coronamaatregelen zijn van toepassing.
Kees Bierman
Kees Bierma
erik de bree
stefan kasper
1. Bart Kelholt, Zonder titel, brons, staand beeld
2. José Heerkens, 2021 - X24, Morning Light, verf en stift op multiplex, 20 x 25 m. Foto Willem Kuijpers
3. Nelleke Beltjens, Road to Travel#6, 2019


upcoming

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 juli t/m 8 augustus
ZOMER AAN DE ROOSLOOT
o.l.v. Pé Ox

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21 augustus t/m 26 september
HET LANDSCHAP EN DE GEORDENDE VERBEELDING
Tentoonstelling in samenwerking met Arno Kramer

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 oktober t/m 31 oktober
Grote afsluitingstentoonstelling

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .