schless-art
Een

EXPOSITIE

zaterdag 1 juni tm
zondag 30 juni 2019

Opening zaterdag 1 juni
16.00 – 18.00

Tweede Pinksterdag geopend

Tony Andreas (1944)

beelden

David Vandekop (1937-1994)

werken op papier

Twee namen die misschien niet meteen een bel doen rinkelen maar de moeite waard zijn om kennis mee te maken zijn vanaf 1 juni te zien bij SCHLESSART.

Tony Andreas
De beelden van Tony Andreas vallen op door hun eenvoud en hun speelsheid. Met eenvoudige middelen creëert hij oplossingen om tot de vorm te komen die hij voor ogen heeft. Als voormalig docent aan de Gerrit Rietveld Academie, (1971-2010) probeerde hij zijn gedachtengoed overdrachtelijk te maken aan zijn studenten waarbij hij de nadruk legt op vormonderzoek dat onlosmakelijk verbonden is aan zelfonderzoek. Bij hemzelf resulteert dit in een verlangen naar vrijheid in hetgeen hij maakt en dat als een rode draad door zijn werk loopt. De ‘Shelter’ die in de tuin van het Kröller Müller Museum staat, een aluminium beeld (1974/75) toont in zijn eenvoud een beschermende schuilplaats, die op zich ook weer verwijst naar de piramides in Egypte waar Andreas langdurig heeft rondgereisd. De piramide vorm komt vaker terug in zijn werk al of niet bespoten met lakverf.
Soms gebruikt Andreas bepaalde thema’s als bv. de piramidevorm om tot in het oneindige te onderzoeken wat een eenvoudige vorm hem zoal te bieden heeft. De jaren 1970, 80 en 90 waren vruchtbare jaren voor Tony Andreas, zowel museale als publieke belangstelling namen toe. Gemeenten en instellingen schakelde hem in om probleemsituaties in de publieke ruimten op te lossen. Maar in de stilte van zijn eigen atelier werkte hij verder aan zijn kleine maar rijke oeuvre. Zijn werk is te vinden in museale en particuliere collecties.

Bron: Langzaam ja, Tony Andreas beelden, Pieter Bijwaard, 2019

Bij deze expositie hoort de publicatie
Langzaam ja
Tony Andreas, Beelden
2019, Oplage 100 ex.

Langzaam, ja, Tony Andreas, beelden

David Vandekop
David Vandekop was in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw een bekende naam in de wereld van beeldhouwers. Hij kreeg les in ruimtelijke vormgeving van Carel Visser. Vandekop maakte stalen stapelingen, obstakels en bundelingen, geometrisch en abstract van vormentaal, later overstappend op hout en keramiek. Zijn keramische beelden staan verspreid in Nederland in de Openbare Ruimte. De werken op papier van David Vandekop zijn echter een minder vaak belicht onderdeel van zijn oeuvre, toch was hij in eerste instantie opgeleid als docent tekenen. Het werk op papier is er eigenlijk altijd. Voor te maken beelden werden werktekeningen en schetsen gemaakt, waarbij de vorm, omgeving en ruimte een belangrijke rol speelde, maar ook gouaches, aquarellen, zeefdrukken en houtdrukken kwamen tot stand in zijn atelier te Dreischor. Het Zeeuwse landschap en zijn belangstelling voor mythologie brengen emotie in zijn werk, waardoor zijn latere werk zo verschillend is van zijn constructivistische beginperiode. De houtdrukken waarin mythologische figuren worden afgebeeld, zijn bijzonder door formaat, kleur en soms de toepassing van bas-reliëf. Zijn aquarellen geven vaak de weidsheid van het Zeeuwse landschap weer. Helaas overleed David Vandekop op veel te jonge leeftijd; hij werd 57 jaar. Zijn werk is opgenomen in de collectie van het Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeente Museum Den Haag, bedrijfscollecties e.a.

Bron: David Vandekop, van binnenuit ontwikkeld, Masterscriptie JM Schless, 2009

Tony Andreas
Tony Andreas
Tony Andreas
David Vandekop
David Vandekop
1. Tony Andreas / Zonder titel, 1971, staal, 28 x 30 x 50 cm
2. Tony Andreas / Zonder titel, 1969, aluminium 106 x 160 x 190 cm
3. David Vandekop / Zonder titel, houtdruk met bas-reliëf 80 x 120 cm
3. David Vandekop / Zonder titel, 1992, houtdruk, oplage 64/75, 66 x 50,5 cm
upcoming
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25 augustus t/m 22 september 2019
De Chemie tussen Taal en Beeld
In samenwerking met Pieter Bijwaard, Arno Kramer en Janny Regnerus.

28 september t/m 27 oktober 2019
Verre Verwanten - Distant Kinship, maand van de grafiek.
(in samenwerking met grafiekgroep Bergen en The Print Council Aortearoa New Zealand)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .